• Vind Lesmonsters ook op

Verhalen over diversiteit

Date: July 11, 2013 Author: lesmonster Categories: Leesmonsters, Uncategorized, Wereldburgerschap

Familie Muis

In 2012 organiseerden Inclusive Works, FEBE Support en de British Council een internationale kinderboeken schrijfwedstrijd. Het thema was ‘nieuwe gender rollen in een multiculturele samenleving’. Op 18 maart 2013 werden de winnaars bekend.

‘Tellen en rijmen met de familie Muis’ heet het winnende boekje van Juliette Rosenkamp in de categorie 1-3 jaar. Het boekje, dat in rijm geschreven is, introduceert elk nummer aan de hand van een huisactiviteit. Daarbij draagt vadermuis een schort en komt mama thuis van haar werk. Een leuk boekje om te leren tellen voor de allerkleinsten, zonder de stereotype rolverdeling tussen mannen en vrouwen.

Het winnende boekje in de categorie 3-6 jaar oud heet ‘Prinses Nina’ en is geschreven door Marlise Achterbergh. Marlise schreef het verhaal naar aanleiding van de ‘coming out’ van een familielid en heeft het daarna bewerkt voor kinderen. In het boekje ontmoet prinses Nina allerlei aanbidders om mee te trouwen. Toch maakt zij haar eigen keuze. En die is anders dan haar omgeving verwacht. Een leuk verhaal met een vrolijk einde om het thema diversiteit (en met name homo- en heteroseksualiteit) in de laagste klassen bespreekbaar te maken.

Beide boekjes zijn beschikbaar in zowel Nederlands als Engels. Vanaf nu te bestellen met korting via Inclusive Works.
‘Tellen en rijmen met de familie muis’ – Juliette Rosenkamp, € 12,95, Uitgeverij Clavis
‘Prinses Nina’ – Marlise Achterbergh, € 14,95, Uitgeverij Clavis